Γυναίκες στη πολιτική.

Σήμερα 8 Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, και ως συνήθως θα γραφτούν και θα ειπωθούν πολλά.
Οι πολιτικοί θα μιλήσουν για τη σημασία της γυναίκας ως οφείλουν, τα ΜΜΕ θα εκθειάσουν την μητέρα γυναίκα ως έχουν υποχρέωση, ενώ εμείς οι άνδρες θα επιδοκιμάσουμε όσα ειπωθούν ως είθισται .
Και έτσι θα περάσει μία ακόμα παγκόσμια ημέρα της γυναίκας χωρίς κανείς να μιλήσει για το πραγματικό πρόβλημα της γυναίκας που είναι η πλήρη ισότητα και η πλήρεις και απρόσκοπτη ένταξη της στην κοινωνία είτε αυτή είναι επαγγελματική είτε αυτή είναι πολιτική.
Χωρίς , προς Θεού, να θέλω να μειώσω τις μέχρι τώρα κατακτήσεις της γυναίκας, πρέπει να ομολογήσω ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα αρκετά από τα οποία δεν γίνονται με νόμους και ποσοστώσεις.
Και μια και ανέφερα τη λέξη ποσόστωση, ας δούμε τι καλό έφερε στην πολιτική ζωή μας αυτός ο νόμος. Ξέρετε ότι από το 40% της ποσόστωσης, που είναι για γυναίκες μόλις κάτι παραπάνω από 10% εκλέγεται;
Αν αναρωτιέστε γιατί τα γράφω αυτά είναι για να αποδείξω ότι οι διάφορες ποσοστώσης δεν λύνουν το πρόβλημα. Μπορεί να βοηθάει λίγο τη γυναίκα αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.
Και ο λόγος είναι απλώς: η γυναίκα παραμένεις θύμα πατροπαράδοτων δομών σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, και όσες ποσοστώσεις και να υπάρχουν δεν αλλάζει τη βασική αδικία που υφίσταται η γυναίκα.
Μια ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλλων στο πολιτικό τοπίο προϋποθέτει μια ίση κοινωνικοποίηση του άνδρα και της γυναίκας η οποία πρέπει να ξεκινά από το σχολείο, την οικογένεια και να καταλήγει στην πολιτική.
Για τον συνδυασμό μας ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ αλλά και για μένα προσωπικά η συμμετοχή των γυναικών στο ψηφοδέλτιο μας επ’ ουδενί δεν πρέπει να έχει διακοσμητικό ρόλο ή να είναι αναγκαία για να καλύψει τον όρο ποσόστωση.
Απευθύνω λοιπόν κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να δουν την ισότιμη κοινωνικοποίηση του άνδρα και της γυναίκας να έρθουν μαζί μας. Αν δεν θέλετε να μπείτε σε συνδυασμό (σε οποιονδήποτε συνδυασμό) ελάτε να μας βοηθήσετε με τις ιδέες σας, την εμπειρία σας, και την δική σας οπτική γωνία.
*Ο Δημήτρης Βασιλείου είναι υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Λουτρακίου -Περαχώρα-Αγ. Θεοδώρων.